Felii de roșii și cuţite albastre


Împreună vom merge să cumpărăm roşii. Da, să cumpărăm roşii. Roşii mari, zemoase. Vom alege un cuţit mare, din sertarul cu cuţite. Un cuţit mare, cu mâner de plastic albastru şi vom tăia roşiile felii-felii. O sacoşă întreagă, de plastic transparent. Masa va fi plină de roşii feliate. Multe. Toată masa. Nu contează că unele felii vor cădea pe jos. Probabil că vor cădea. Da, mai mult ca sigur. Câteva felii de roşii vor cădea. E normal, e foarte normal să cadă pe parchet. Eu ştiu că nu toate feliile de roşii au loc pe masă. Oricât de mare e masa unele felii nu-şi găsesc locul pe masă. Se poate demonstra matematic. Feliile de roşii la puterea a 4-a, masa, radical din suprafaţa mesei, plus greutatea mânerului de plastic duc la un rezultat straniu. Pe mine nu mă intrigă. Sunt obişnuit cu mânere de plastic albastre. La serviciu tai pâinea cu un cuţit cu plăsele albastre. Nu pot tăia roşii la muncă. Nu le pot tăia felii-felii. Îmi tremură mâna. Îmi tremură scandalos de tare. Apuc cuţitul albastru încerc să tai o roşie felii-felii. Mâna începe să-mi tremure. Constant. Vibrează. Colegii mă privesc. Li se pare normal să-mi tremură mâna. Nimeni nu taie roşiile felii-felii la serviciu. Nu poate nimeni. Toţi ştim că cuţitul cu mâner albastru nu e de vină. Fiecare purtăm în servietă alături de pâine, eugenii şi ceapa verde un cuţit albastru. E un sacrilegiu să nu porţi cu tine acel cuţit albastru. La piaţa toţi comercianţii păstrează sub tejghea un cuţit albastru. E legea cuţitului albastru. Toţi o ştim. Comercianţii pot tăia fără probleme roşiile felii-felii. S-a demonstrat ştiinţific că orice cuţit cu mâner albastru poate fi o armă letală în mâna unui comerciant oarecare. Nici un comerciant nu taie roşiile felii-felii, muşcă din ele, muşcă cu zgomot. Sucul de roşii li se scurge încet pe bărbie, pe gât, pe halatul alb de comerciant. Sucul de roşii e roşu. Aşa trebuie să fie. Roşu. Cuţitul trebuie să aibă mâner albastru, aşa trebuie sa fie, albastru. Iarba e verde. Cerul albastru. Masa e plină de roşii feliate. Sacoşa transparentă de plastic e goală. Am aruncat-o pe jos. Printre feliile de roşii căzute de pe masă. De ce se poate tăia doar cu un cuţit albastru roşiile? Nimeni nu ştie. Dar toţi tăiem roşiile cu un cuţit albastru. Absolut toţi. Chiar şi trecătorii de pe stradă folosesc un cuţit albastru pentru a felia roşiile. În apartamentele lor mizere, pline de gândaci şi firimituri căzute sub canapele, există un cuţit albastru şi o sacoşă de plastic transparentă. Există şi o masă plină de felii de roşii, unele felii sunt căzute pe jos. E normal, e normal. Toţi călcăm în apartamentele noastre pe felii de roşii. E un ritual. E o cutumă.
Roşiile se vor tăia felii-felii cu un cuţit albastru.
Roşiile sunt de culoare roşie, halatul e de culoare albă, cuţitul e albastru, cerul e albastru, iarba e verde, sacoşa e incoloră.
Întotdeauna sacoşa e transparentă.
Azi e o zi perfectă pentru a felia roşii. Cerul e albastru, iarba e verde.
E o zi perfectă pentru practicarea ritualului.
Şcolarii învaţă cum trebuiesc feliate roşiile. Doar cu un cuţit cu mâner albastru.
Nu e nimeni atent. Eu sunt cel mai atent. Repet, cuţitul e albastru, cerul e verde, iarba e albastră, sacoşa e plină de roşii feliate. Da. Roşii feliate şi cuţite albastre. Multe cuţite. O masă plină de cuţite. Cuţitele stau împrăştiate aleatoriu printre feliile de roşii pe masă. Unele cuţite au căzut sub masă. E o plăcere să călcăm desculţi printre cuţite albastre şi felii de roşii. Sângele se amestecă cu sucul de roşii. Comercianţii sunt în halate albe pline de suc de roşii. Şi poartă la brâu, cu mândrie greu disimulată, un cuţit albastru.
Pe stradă toţi trecători păşesc cu papucii lor chinezeşti, de vară, printre felii de roşii şi cuţite albastre. Unii aleargă. Ca şi cum s-ar afla pe o pajişte. Nu e nimeni atent. Eu sunt cel mai atent. Repet, cuţitul e albastru, pajiştile sunt imense, cerul e albastru, iarba e înaltă plină de greieri şi cuţite albastre. Trecătorii au papuci. Repet, trecătorii au papucii roşii, uşori, de vară. Se duc spre pieţe. Vor cumpăra de la comercianţi sacoşe de plastic transparente pline de roşii. Roşii mari, zemoase.
Se vor refugia în apartamentelor lor mizere şi vor începe ritualul de feliere a roşiilor cu acele minunate cuţite albastre. Mesele vor fi pline de roşii feliate. Multe. Toate mesele. Nu contează că unele felii vor cădea pe jos. E o lege a firii. Ca şi cum am spune că iarba e verde.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s